• SEO оптимизация и Дигитален маркетинг

Linux (Линукс) или GNU/Linux (или компромисното название (GNU/)Linux, вж. Противоречия за наименованието) е общото название, което се дава на всички операционни системи, основаващи се на ядрото „Linux“ (Linux kernel) и системните инструменти и библиотеки от проекта GNU. Различните такива операционни системи се наричат Linux-дистрибуции (или дистрибуции на (ГНУ/)Линукс), като те се различават по това с какъв друг софтуер пристигат. Linux е флагман („командир с право на собствен флаг“, в този контекст това означава – най-значимият или един от най-значимите и емблематични проекти) и един от най-известните представители на свободния софтуер и софтуера с отворен код (F(L)OSS – free software, libre software, and open-source software).

Официалната емблема на Linux е топчест пингвин на име Тъкс (на английски: Tux) и е създадена от Лари Юинг (Larry Ewing) през 1996 г. Идеята за емблемата идва от Линус Торвалдс, създателят на Linux – той е ухапан от пингвин, когато е бил в Австралия.
Проектът и движение GNU, чиято цел е създаване на нова операционна система свободен софтуер, е основан от Ричард Столман през 1984 г. Системата съдържа голям брой инструменти и програми, например компилатори, текстови редактори и сървъри. Софтуерът се разпространява с лиценза GNU GPL, което гарантира бъдещата му свободна достъпност. През 1991 г. към почти завършената операционна система е добавено ядрото Linux, написано от Линус Торвалдс. С Linux, GNU става напълно работеща операционна система и това спомага за бързото ѝ разпространение.Беше ли полезно? Оценете ни!

Linux Linux (Линукс) или GNU/Linux (или компромисното название (GNU/)Linux, вж. Противоречия за наименованието) е общото название, което се дава на всички операционни системи, основаващи се на ядрото „Linux“ (Linux kernel) и системните инструменти и библиотеки от проекта GNU. Различните такива операционни системи се наричат Linux-дистрибуции (или дистрибуции на (ГНУ/)Линукс), като те се различават по това с...
5 1 5 1
0 / 5