NFT: какво представлява и за какво се ползва

NFT: какво представлява и за какво се ползва

Съдържание

През последните месеци съкращението NFT се появява все по-често в новините и обикновено е придружено от баснословни суми в долари. Например само преди няколко дни Rarible продаде на търг известен кадър от черно-белия филм “Аутопсия на извънземно” като NFT и началната цена беше невероятните 1,2 милиона долара.

В тази статия ще се опитаме на разбираем език да обясням какво представлява NFT, защо има толкова голям интерес към него и защо хората са готови да платят стотици хиляди долари за него.

Какво е NFT?

NFT е сравнително ново явление в криптокултурата. На английски език името му се състои от две думи: non-fungible и token. Токенът е цифрова монета, която се реализира въз основа на проект. Той  може да се нарече “търгуема единица криптовалута”. Ако го продадете и след това го купите отново, ще получите нов „жетон“ на същата стойност. Следователно тези монети са взаимозаменяеми: няма разлика между два токена на една и съща криптовалута.

NFT обаче не е обикновен токен, а незаменяем токен. Това означава, че всяка монета NFT е уникална: тя не може да бъде заменена с друга монета със същата стойност. По своята същност NFT не може да бъде фалшифициран или раздробен, както биткойнът, който е разделен на сатоши – всяка единица е уникална и има своя собствена, непроменяща се стойност.

Подобно на всички токени, базирани на блокчейн, NFT се съхранява във виртуален портфейл с уникален адрес и не можете да създадете копие на този токен или дори да го преместите без съгласието на издателя.

 

Кой се нуждае от NFT и защо?

NFT има сравнително млада история и е тясно свързан със съвременните криптореалности. Първите експерименти с NFT започнаха през 2010г. въз основа на скрипта на блокчейн езика на биткойн – най-популярната криптовалута. Създаването на първите интелигентни договори и самите токени на NFT обаче започна едва през 2017г. вече на базата на блокчейна на Ethereum.

Токенът беше решение на дългогодишен проблем: след пускането му на пазара светът на криптовалутите най-накрая започна да предлага не само криптовалути като биткойни или етери, но и ценни цифрови предмети, които могат да бъдат закупени с криптовалута. Преди това за криптовалута се продаваха само физически вещи: дори Илон Мъск продаде своята Tesla за биткойни, но това бяха истински автомобили. Областта на цифровата собственост не съществуваше в световен мащаб. Това се промени с появата на NFT.

NFT е създаден, за да прехвърли някои уникални виртуални предмети и цифрови активи, в сигурна цифрова форма на блокчейн.

Всеки оригинален цифров обект е уникален, докато съществува в един  единствен екземпляр – NFT е създаден, за да улови тази уникалност и да не бърка оригиналния обект с неговите копия.

Можете да създавате уникални цифрови представяния и за реални обекти: например “Постоянството  на паметта ” на Салвадор Дали няма да бъде цифрово еквивалентна на картината му “Слонове”, а музикален файл с песен на  Бийтълс няма да бъде равен на запис на Asking Alexandria – всяко от тези цифрови представяния има различен код и различна стойност.

Най-известният пример за пълен превод на цифрово произведение на изкуството от физическо във виртуално състояние е изгарянето на картината на Банкси „Morons (White)“. Тя е представена  от компанията Injective Protocol: картината е закупена от галерия Taglialatella за близо 100 000 долара. Сега тя няма физическо въплъщение, а остава  достъпна само като незаменяем символ.

Но NFT е най-популярен  в гейминг индустрията за купуване и продаване на уникални предмети и герои от игри. Тази област се оказа най-разбираема за онлайн потребителите, а притежаването на цифров герой е  по-ценно за мнозина от цифровата снимка – дотолкова, че през 2020 г. 41% от НФТ бяха използвани за закупуване на предмети в игрите.

 

nft къде се ползва
Къде се използва NFT – данни от портала Nonfungible

 

Например NFT се използва активно в играта CryptoKitties, в която можете да развъждате виртуални котки. Самата игра става много популярна, а размерът на реалните инвестиции във виртуални домашни любимци надхвърля 100 000 долара на котка (дори истинските котки не струват толкова). Играта съществува отлично и до днес и продължава да продава несъществуващи животни с удоволствие.

Котенца от CryptoKitties са интересни с това ,че всеки домашен любимец е уникален и принадлежи на своя собственик. Котетата не могат да бъдат копирани, откраднати или унищожени, но могат да бъдат продавани и събирани.

CryptoKitties
Котки от CryptoKitties – всеки домашен любимец е уникален и принадлежи на своя собственик. Котетата не могат да бъдат копирани, откраднати или унищожени, но могат да бъдат продавани и събирани.

Какво може да се превърне в NFT токен?

Можете да превърнете почти всичко в жетони: картини, музика, виртуални игрални обекти. Всеки NFT е уникален и единствен по рода си, като цялата информация за автора и собственика се съхранява сигурно в блокчейн благодарение на интелигентен договор. NFT може да се сравни с цифров сертификат, прикрепен към уникален обект.

Но НФТ могат да се плащат и за реални, физически съществуващи неща. Освен за гореспоменатата картина , която е преобразувана в чисто цифрова форма, НФТ се използват за сделки с недвижими имоти: например според портала Miningu общо 13% от сделките са били в тази област. Според същия източник 7% от НФТ са използвани за закупуване на колекции от игри с карти, а 6% – за закупуване на домейни, които, въпреки че са цифрова собственост, не са много популярни.

Трябва обаче  да разберете ясното разграничение между авторство на токени и собственост: можете да купите например NFT на един от най-скъпите вирусни гифчета на Nyan Cat, но това не ви прави негов автор. Вие само ще го притежавате, както ако си купите картина на известен художник: авторството остава у него, но собствеността преминава у вас.

Nyan Cat gif
Гифът Nyan Cat е продаден от NFT за 590 000 долара

Още от интересните сделки:

– oснователят на Twitter Джак Дорси продаде първия си туит чрез NFT за 2,9 милиона долара;

– художникът Майк Винкелман получи рекордните 69 млн. долара за своя картина от NFT, което е най-високата реална цена за актив на NFT досега;

– художник аниматор с псевдоним Doctor Troller продаде своите токени за 20 000 долара за 20 секунди (това бяха 40 цифрови картини по 500 долара всяка), което може да се нарече рекорд за времето на транзакцията;

– има цяла NFT-платформа NBA Top Shot, където колекционерите могат да продават и купуват цифрови колекционерски бейзболни карти, които, между другото, вместо статични изображения, съдържат видеоклипове от минали игри. Всеки такъв клип е уникален.

Теоретично са възможни още по-креативни употреби на НФТ: например филмовите компании могат да продават клипове от популярни филми, а вие можете да станете единствен собственик на финалната сцена на смъртта на Терминатор.. Но това все още не означава, че ще получите печалба от всички прожекции на този филм; ще можете да спечелите пари от закупената сцена само като я препродадете на някой друг. Стойността на подобна сцена е нейната уникалност сред колекционерите и възможността да я добавите към собствената си цифрова колекция.

 

Защо да купувате NFT, след като всеки може да види дигиталния продукт безплатно в интернет?

Може би имате основателен въпрос: какъв е смисълът да притежаваш произведение на дигиталното изкуство (или по-скоро авторските права върху него, но не и правото да го променяш), ако всеки може да го изтегли на своя компютър или смартфон и да го гледа, когато пожелае?

Това не е толкова просто: от техническа гледна точка такова лице може да прави само това, което вие му позволите, тъй като само вие имате право да го използвате. В допълнение към възможността да се разпореждате с цифровия актив по свое усмотрение, стойността на НФТ се увеличава и от ексклузивността и факта, че притежавате самия цифров актив.

Собственикът на произведение на изкуството под формата на НФТ може да го препродаде изгодно. Възможността за препродажба е присъща на интелигентния договор на NFT и от тази гледна точка токените могат да се разглеждат като доста печеливши инвестиции.

Свързан с възможността за препродажба обаче е и най-болезненият въпрос за NFT. Дигиталните произведения на изкуството се купуват с токени на криптовалутата Ethereum. Дали ще имат същата стойност след време? С колко ще се увеличи (или намали) стойността им, ако обменният курс на етера се промени драстично? Дали стойността на произведението на изкуството ще се основава на реалната му стойност, или на цената на криптовалутата? Все още никой не е дал отговор на тези въпроси..

За творците: художници, разработчици, музиканти, NFT е ценен, защото осигурява техните права от самото начало със сигурна блокчейн: никой няма да може да промени творбата им.

NFT е ценен  най-вече за колекционери, любители на изкуството и геймъри – за обикновения човек NFT може да бъде интересен като технология, но едва ли като обект на инвестиция.

 

Къде мога да купя NFT?

НФТ могат да се купуват и продават само на специализирани платформи за търговия.

Най-популярният пазар за емитиране на НФТ е бил и остава Open Sea. В него потребителите могат да купуват недвижими имоти, имена на домейни, определени колекционерски предмети или софтуер – дори криптовалути.. Транзакциите се извършват с помощта на MetaMask, който свързва криптовалутните портфейли на потребителите, и разбира се, са в цифрови монети.

Но OpenSea не е единствена : има и други платформи, макар и по-малко популярни. Сред тях е например SuperRare, където се продават най-скъпите и уникални произведения на цифровото изкуство.

Сред активните платформи е и Rarible, която също е насочена към ценителите на виртуалното изкуство: в нея вече има над 20 000 художници. Друг пазар за дигитални художници и любители на уникални колекции се нарича Makers Place, където потребителите могат дори да коментират различни НФТ.

А ако искате да създадете свои собствени произведения на изкуството, Async Art е мястото, където можете да отидете. И накрая споменаваме и Nifty Gateway, този проект се счита за един от най-обещаващите за продажба на НФТ, тъй като е собственост на представители на добре познатата криптовалутна борса Gemini.

 

Какво следва за NFT?

Все още няма яснота. Най-важното предимство на НФТ е възможността да се токенизира абсолютно всеки материален или нематериален актив поради неговата незаменяемост и същевременно сигурността, осигурена от блокчейн. Именно блокчейн технологията позволява на колекционерите и геймърите да си осигурят цифрова собственост върху уникални активи, включително да ги продават за реални долари.

Освен това можете да създадете свой собствен NFT, като го свържете по сигурен начин с уникален елемент. Токените са защитени и срещу кражба на самоличност, така че можете да запишете в тях всяка важна информация. Авторските права на автора са валидни завинаги.

Недостатъците включват необходимостта от поне основно разбиране на блокчейн и токените и зависимостта на управлението от мащабируемостта на блокчейна, на който е разположен токенът. А основният недостатък е зависимостта на NFT от обменния курс на криптовалутата, който е изключително нестабилен.

Може би днес е добре да се каже, че NFT е широко разпространен само в игралната индустрия: игралните елементи и липсата на реклама се продаваха и купуваха много преди NFT да се появи за съвсем реални пари, а преходът към токени в тази сфера е доста лесен.

Социалните мрежи също проявяват интерес към технологията: съобщава се, че Instagram наблюдава пазара на NFT като начин за монетизиране на съдържанието. Тъй като художниците, фотографите, музикантите и други творчески професии често използват социалните медии, за да създават и популяризират своите цифрови продукти, това е логично действие..

Разпространението на NFT в останалата част на света обаче остава под въпрос. Едно от потенциално печелившите приложения за NFT в бъдеще са цифровите документи и това е област, която може да се появи в NFT в близко бъдеще. Записването на уникални и ценни документи (напр. дипломи, договори, сертификати) в блокчейн би премахнало риска те да бъдат фалшифицирани. С добавянето на електронен подпис към тях рискът от фалшифициране ще бъде още по-малък.

NFT се развива активно и е невъзможно да се правят прогнози с абсолютна сигурност. Ще очакваме развитие на технологията.

 

Оценете ни

0 / 5

Your page rank:

Подобни публикации

Станислав Пеев

Станислав Пеев

Над 10 години опит в SEO оптимизацията и много сертификати /Yoast, Google, Semrush, Netpeak, Serpstat, Woorank и т.н./.
Работя с най-популярните SEO софтуери.
Имам участия в конференции и собствени статии публикувани в престижни SEO издания.

Портфолио
Creative
Нани Хоум
Nani Home
Станимир Михов фитнес инструктор
Stanimir Mihov
СЕО Услуги
Други услуги