“Висококачествено съдържание” е най-безполезната фраза в маркетинга

висококачествен текст

Съдържание

Вкусовете ни за съдържание са субективни: това, което се счита за “висококачествено” за един, може да е непоносимо за друг.

Простото копиране на популярни елементи на съдържанието не гарантира успех.

Маркетолозите трябва да се стремят да отидат отвъд абстрактните понятия за качество. Понятието за качество доминира в цифровия маркетинг твърде дълго.

Истинската ни цел трябва да бъде да приведем съдържанието в съответствие с бизнес целите:

– повишаване на познаваемостта на марката

– увеличаване на броя на абонатите

– насърчаване на продажбите

– и други.

Понякога чистото качество постига тези цели, но често то засенчва истинските ни цели, което ни кара да изгубим от поглед бизнес целите си.

Когато създавате съдържание, помислете за следните ключови въпроси:

– Какво ще ми помогне най-добре да постигна маркетинговите си цели?

– Как мога ефективно да разпространявам това съдържание?

– Как мога да измервам напредъка и да усъвършенствам стратегията си?

Терминът “съдържание 10Х”, макар и роден с добри намерения, е подвеждащ. Той няма дефинирани критерии и води до различни тълкувания, създавайки непоследователност в маркетинга на съдържание.

Вместо върху субективните оценки на качеството се фокусирайте върху реакциите на аудиторията си. Тяхното възприятие е това, което наистина има значение.

За да получите по-голяма стойност от съдържанието си, определете целите си и работете в обратна посока.

Не се стремете към 10Х, а към конкретни критерии

Всяка цел изисква различни стратегии за съдържание с различни определения за качество. След като разберете бизнес целта си, проведете проучване на аудиторията, проведете брейнсторм по съответните теми, изберете подходящия формат на съдържанието и определете необходимите атрибути за него.

Не забравяйте, че съдържанието, насочено към постигане на бизнес целите, винаги превъзхожда “висококачественото” съдържание.

Вместо да изисквате висококачествено съдържание, съсредоточете усилията си върху създаването на съдържание, ориентирано към стойността, което ще служи на вашата уникална аудитория.

Това е вашето истинско конкурентно предимство!

Оценете ни

0 / 5

Your page rank:

2 Responses

  1. Много ценно, благодаря. Съдържанието, което е “висококачествено по принцип”, съдържанието, добро само по себе си, няма адресат. То е като да приказваш на стената. Докато целесъобразното съдържание е само едната страна на комуникацията. Винаги трябва да знаеш на кого говориш, какво представлява тази “рийдърс персона” и защо ѝ приказваш. Иначе просто си губиш времето. Това важи не само за маркетинга, но и за литературата, киното и т.н. “Дайте сега да бичиме качествено съдържание”, това значи да не направим нищо.
    P.S. И още нещо ми дойде на акъла в тази връзка. Ако си направил супер-дупер и ибахти качественото съдържание, но те домързи да отговориш на коментар от читател под това съдържание, това говори лошо за съдържанието. Този факт веднага поставя под въпрос доколко цялата работа е била целесъобразна. И доколко целта на материала е била реалната комуникация с читателите. Защото ако няма комуникация, няма и текст. Както една песен, ако не се пее от хората, ако не се знае наизуст, не се тананика, никой не се развеселява или натъжава от нея, то тази песен не съществува.

    1. Благодаря за коментара! Абсолютно точно казано – комуникацията е ключът. Дали тя ще е автор – читател или бизнес – клиент, винаги трябва да се отговаря. Така четящия информацията ще извлече най-голяма полза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Подобни публикации

тенденции

Тенденции в кънтент маркетинга за 2023

През 2023г. контент маркетинга ще продължи да се разширява и променя заедно с маркетинговите техники на компаниите. Някои тенденции ще се подобрят, а други ще

Станислав Пеев

Станислав Пеев

Над 10 години опит в SEO оптимизацията и много сертификати /Yoast, Google, Semrush, Netpeak, Serpstat, Woorank и т.н./.
Работя с най-популярните SEO софтуери.
Имам участия в конференции и собствени статии публикувани в престижни SEO издания.

Портфолио
Creative
Нани Хоум
Nani Home
Станимир Михов фитнес инструктор
Stanimir Mihov
СЕО Услуги
Други услуги