5 типични грешки при създаване на сайт

Съдържание

В наше време сайтът не е просто прищявка, а най-лесният начин да покажете на всички кой сте, какво правите и да направите добро впечатление! Затова той трябва да бъде красив, функционален и без много грешки, които може да съсипят всичко.


Нечетлив текст
Прекарали сте много време да напишете хубави дълги текстове, а след това се оказва, че не може никой да ги прочете. Някои примери за неуспешни проекти: лош цветови контраст между текста и фона, прекалено малки букви, много на брой шрифтове (вместо един или два максимум), твърде много знаци, върху една страница. Текстовете трябва да бъдат четливи и точни, тогава хората ще ги четат с интерес, а не да напускат сайта ви с ужас.


Лошо подбран стил
Някои сайтове изглеждат така, сякаш собствениците им не могат да решат кой стил харесват. Те са съставени от нелепи елементи събрани заедно. Принципът “по малко от всичко” не е подходящ за уеб дизайн и стила на сайта зависи от неговото предназначение и цели. Какво искате да направитеБлог за пътуване? Портфолио със снимка? Онлайн магазин за кухненски прибори? Консултантска страница? Това са напълно различни проекти, така че техните сайтове не могат да бъдат подобни един на друг. Да експериментирате е възможно и дори е необходимо, но по-добре да го правите в рамките на избрания стил.


Усложнена навигация
Нищо не е ясно от имената на бутоните, текстовете са пълни с вътрешни връзки, а навигационното меню не се знае къде е. Навигацията е един много важен момент. Човек дошъл на сайта, трябва да е наясно къде е по всяко време от престоя си на сайта или ще бъде разочарован и ще отиде на конкурентен сайт. Вие не искате това да се случи, затова предвареитлно трябва да си представите колко страници ще имате, реда в който те се намират и как хората ще се придвижват от точка до точка.


Лошо качество на снимките
В някои сайтове снимките приличат на снимки 90-те – толкова са некачествени. На други са отрязани, така че не можем да видим лицето на човека, а само горната част на главата му. На трети буквално “живеят” сами по себе си и не се вписват в цялостния контекст. Снимките не се слагат в сайтовете без причина. Тяхната роля е да разкажат историята на фирмата или продукта, за да се създаде определена атмосфера, за да се коригира човешкото желание по определен начин.


Бъркотия
Помните ли как изглеждаше дома на Плюшкин? В уеб дизайнът такова явление за съжаление не е необичайно. На една и съща страница можете да намерите снимки, струпани една върху друга, каталог с текстови описания, миниатюри, бутони, таймер до прогнозата за времето и отгоре на всичко това великолепие – аудио плейър. Защо ви е сайт пълен с излишни неща? За щастие има ефективно лекарство, наречено “въздух”. Най-просто казано това означава празно пространство. Ако трябва да визуално да се подчертае даден елемент, в близост до него дайте малко “въздух”. По-изчистения сайт го прави да изглежда красив и стилен.


Липсва мобилна версия
В момент, когато повече от половината трафик се генерира от мобилни устройства, всеки приличен сайт трябва да бъде оптимизиран за мобилни устройства. Не просто да се отвори на мобилен екран, но потребителят да се чувства удобно. Трябва всеки да може да достъпи сайта Ви от смартфон или таблет и да не изпитва никакви затруднения по време на работа.


Оценете ни

0 / 5

Your page rank:

Подобни публикации

Станислав Пеев

Станислав Пеев

Над 10 години опит в SEO оптимизацията и много сертификати /Yoast, Google, Semrush, Netpeak, Serpstat, Woorank и т.н./.
Работя с най-популярните SEO софтуери.
Имам участия в конференции и собствени статии публикувани в престижни SEO издания.

Портфолио
Creative
Нани Хоум
Nani Home
Станимир Михов фитнес инструктор
Stanimir Mihov
СЕО Услуги
Други услуги