Google Spam Update: Анализ на алгоритъма, какво се е променило и трябва ли си да се притеснявате

google spam update

Съдържание


На 23 юни Google обяви старта на актуализация на т.нар “спам ъпдейт” – алгоритъм, отговорен за борбата със спама.
Кой трябва да се притеснява и как да не губите позиции след подобни актуализации?

Самото съобщение не съдържа подробна информация за това кой спам точно ще се отчита в тази актуализация. Google остави само връзка към статия за борба със спама.

google спам ъпдейт

 

По-късно споделихa още една връзка към правилата относно съдържанието в търсенето на Google. Настоящата статия е съвкупност от подходяща информация от всички документи на Google за това как една търсачка се справя с уеб спама.

 

Какво се счита за спам в търсачките?

За уеб спам се считат всякакви техники за заблуда на търсачката и потребителите, с цел осигуряване на приходи или кражба на лични данни с по-нататъшно осигуряване на приходи. Това включва:

 1. Създаване на фишинг и други измамни сайтове
 2. Инсталиране на вируси
 3. Дорове (doorways) и съмнителни пренасочвания
 4. Автоматично генерирано съдържание, богато на ключови думи
 5. Скрит текст
 6. Продажба на линкове
 7. Досадни рекламни елементи
 8. Злоупотреба с микро маркирането
 9. Участие в схеми за обмен на връзки
 10. Публикуване на копирано съдържание

 

Всичко това го имаше и преди, но какво се промени?

Търсачките наистина се борят с уеб спама от години. Но в момента изкуственият интелект и машинното обучение се развиха много, което помага за по-ефективното идентифициране на спама. Освен това алгоритмите против спам са вградени в различните етапи от търсенето. Google използва „интелигентен механизъм за борба със спама“.

 1. Класификаторите на Google откриват спама на етап обхождане и по-голямата част от него не се допуска в индекса. Това се отнася както за онези страници, за които търсачката узнава чрез линкове, така и за тези от Sitemap или Google Search Console.
 2. Вторият ешелон на антиспама работи с индексирани страници и ако спамът бъде автоматично открит, предотвратява появата му в най-добрите резултати от търсенето. Той използва AI и филтрира 99% от спама.
 3. Останалият спам може да бъде филтриран на третия етап вече ръчно, с помощта на специално обучени оценители (т.нар. ръчни санкции).

С други думи, архитектурата на алгоритъма се е променила, плюс AI е свързан с работата. Между другото, инструментите за мониторинг на SERP не регистрират големи промени в него.

Изглежда, че всички актуализации от юни са силно свързани. Един от сигналите в актуализацията на Google Page Experience е „безопасно сърфиране“, което пряко се отнася до точките, описани от Google под връзката в съобщението за актуализация на спам.


Кой трябва да се притеснява?

На първо място, актуализацията преследва безопасността на потребителите и е насочена към измамни действия, които често се използват от хакери и т.нар. “черни оптимизатори”, които разбиват сайтове и поставят връзки, създават дорове и измамно съдържание. Ако не сте част от групата на такива уебмастъри, тогава няма място за притеснение. Най-вероятно нищо няма да се промени за вас.

Все пак трябва да прегледате съдържанието и стратегиите за линкболдинг, да извършите одит на рекламните елементи и партньорите. И за да останете винаги в ТОП, създавайте съдържание за потребителите, а не за търсачките.

Ако има някакви промени свързани с Google Spam Update, ще ви информираме веднага 🙂

Оценете ни

0 / 5

Your page rank:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Подобни публикации

Тенденции в SEO през 2024

SEO тенденции 2024

SEO през 2024г. ще бъде в пресечната точка на иновациите и адаптивността. С изкуствения интелект (AI) и разширената реалност (AR), които трансформират онлайн взаимодействията, както

Станислав Пеев

Станислав Пеев

Над 10 години опит в SEO оптимизацията и много сертификати /Yoast, Google, Semrush, Netpeak, Serpstat, Woorank и т.н./.
Работя с най-популярните SEO софтуери.
Имам участия в конференции и собствени статии публикувани в престижни SEO издания.

Портфолио
Creative
Нани Хоум
Nani Home
Станимир Михов фитнес инструктор
Stanimir Mihov
СЕО Услуги
Други услуги