SEO одит на сайт

Одитът и анализът представляват цялостен преглед на вашия ресурс, неговите страници, съдържание и технически елементи. Той има за цел да идентифицира проблеми с изпълнението, които пречат на уебсайта ви да се класира добре в търсачките. При него се разглеждат фактори като заглавия и метаописания на страници, скорост на страницата, структура на вътрешните връзки, структура на URL адресите, насочване към ключови думи, качество и количество на съдържанието, валидиране на HTML кода и др. Чрез провеждането него можете да получите представа за това как търсачките го разглеждат и какво трябва да се направи, за да се подобри неговата видимост. Тези знания могат да ви помогнат да вземете информирани решения за оптимизиране на уебсайта ви за подобряване на класирането и увеличаване на трафика.

Основните задачи пред СЕО специалиста са цялостно проучване на съдържанието, структурата, техническите характеристики, външните фактори, идентифициране на слабости, планиране и прилагане на необходимите подобрения, като се вземат предвид принципите на търсачките.

Най-важното е, че трябва да се  провежда редовно такъв анализ и оптимизация, защото алгоритмите за търсене непрекъснато се усъвършенстват, а много  тактики остаряват и спират да работят.

Необходимо е да се идентифицират всички текущи проблеми и недостатъци, например да се намерят грешки в използваемостта, да се установи какво пречи на посетителите да стигнат до ресурса ви, какво може да се превърне в пречка за посетител да поръча вашите услуги или да закупи вашите стоки. „Слабо място“ на всеки етап, може да съсипе всички постижения, постигнати от оптимизирането.

Анализът трябва да бъде цялостен и да обхваща всички области на интернет маркетинга. Започва се с с преглед на информация в мрежата, анализ на линковете му, анкорите, факторите на поведение и други параметри на оптимизацията. Той е необходим не само за готов вече сайт, сайтовете които в момента проектирате и още не сте пуснали също се нуждаят от нея.

Целта на този етап е да реши проблемите, които не позволяват по-високо класиране при търсенето (а от там и увеличение на продажбите). Репортът като цяло включва в себе си:
* статистика за силните и слабите страни на проекта;
* описание на съществуващите грешки – както технически, така и UX
* препоръки за разрешаване на проблемите
* препоръки за развитието на силните му страни

Работата не се извършва напълно ръчно. Цялата рутина се състои от предварително подготвени софтуерни решения или полуавтоматични анализатори, а оптимизаторът се занимава с анализа на информацията, събрана от различните софтуери, поставянето на цели и избора на методи за постигането им. Резултатът от коригирането на грешки ще бъде увеличаване на продажбите, ръст на използваемостта и топ позиции.

SEO одит - вътрешна оптимизация
Вътрешна оптимизация
линкове към сайта
Линкове към сайта
Техническо състояние
Техническо състояние
Вътрешна оптимизация
Вътрешна оптимизация
Анализ на текста
Анализ на текста
Анализ на кода
Анализ на кода
Заяви одит на своя сайт сега!

Видове одити, които провеждаме

Юзабилити:
* проверка на дизайна
* оценка на структурата и навигацията
* оценка на функционалността
* кръстосана проверка между различни браузъри

Технически:
* оценка на кода и неговата валидност
* анализ на оптимизацията и качеството на оформлението
* правилно използване на технологиите JavaFlashAjax и др
* проверка на хостинга
* прогнозно време за зареждане на страницата /page speed test/
* проверка на URL адресите

Анализ на сайта:
* отчет на линковете
* оценка на индексираните страници
* преработване структурата на му
* събиране на метаданни
* анализ на съдържанието
* работа със служебни файлове /robots, htaccess и т.н./

Проверка на входящите връзки:

* ключови думи в текстовете на линковете, които имат отношение към съдържанието
* достоверност и чистота на донорите
* динамика на растеж и спадове
* препоръки за отстраняване на „лоши“ линкове към сайта ви
* проверка на социални сигнали и препоръки

Кратък чек-лист от 25 пункта

 1. Защитен протокол (HTTPS)
 2. Разбираеми URL адреси
 3. Сканиране на сайта за проверка отговорите на сървъра
 4. Технически дублирания
 5. Дубли в тагове и мета тагове
 6. Robots.txt
 7. Sitemap.xml
 8. Проверка кода на сайта
 9. Структура сайта
 10. Коректност при използването нa  <h1> – <h6>
 11. Mobile-friendly
 12. AMP страници
 13. Микроданни Schema.org
 14. Протоколът Open Graph
 15. Проверка скоростта на зареждане на всички типове страници
 16. Анализ за наличие на безполезни или празни страници
 17. Анализ на GSC
 18. Проверка на текстовете за преспамване
 19. Проверка на вътрешните линкове
 20. Проверка коректността на “хлебните трохи”
 21. Проверка за наличие на трафик генериращи думи на страниците
 22. Проверка на генерираните заглавия, описания и h1
 23. Проверка за наличие на санкции от страна на Гугъл
 24. Мултиезичност (ако има такава)
 25. Списък на картинките за оптимизиране

Всички тези елементи от контролния списък са общо описание на това, какво е включено. Разбира се, всеки от тях е разделен на много подпунктове.

Част от инструментите

Цена на SEO одит

Цената може да варира в широки граници в зависимост от обхвата и сложността на проекта. Обикновено струва от 500 до 1000 лева или повече. По-малките може да са по-евтини, докато по-големите кампании може да изискват повече време и усилия, което да повиши цената. Точната сума, която ще платите, ще зависи и от това кой ще наемете да го направи. Изпълнителите на свободна практика и агенциите обикновено начисляват различни цени в зависимост от нивото на техния опит, така че е важно да се огледате за най-добрата оферта. Това чудесна инвестиция, която може да помогне на уебсайта ви да постигне по-високо класиране в търсачките и по-добра видимост в резултатите от органичното търсене, така че не позволявайте цената да бъде определящ фактор при вземането на това важно решение.

Често задавани въпроси

Като правило, SEO одит трябва да се извърши или в началото на работата по сайта, или при смяна на изпълнителя (seo агенцията). Препоръчваме ви също да го правите и след значителни промени в сайта или систематично (веднъж на всеки шест месеца / година), за да следите ситуацията. Ако вашият сайт съществува от дълго време, но решите да промените агенцията, детайлният преглед ще помогне на новия изпълнител да разбере текущата ситуация, да подготви препоръки и  стратегия, както и да следи ключови показатели за постигане на заложените цели.

В интернет има много полезни материали за това как сами да проведете одит. Какви са рисковете и защо трябва да се извърши от специалист? Факт е, че теоретичното разбиране на основите на СЕО и практическите умения не са едно и също нещо. Собственикът на онлайн бизнес може да е доста запознат с принципите на популяризиране на сайтове, но практическият му опит (т.е. броят на успешно завършените проекти)  да е на аматьорско ниво. В резултат на това, някои задачи може да не бъдат напълно решени или да бъдат изцяло игнорирани. За да се проведе цялостен преглед и да се коригират намерените грешки, се изисква известна компетентност, внимание към детайлите и разбира се, време за провеждане на всички пунктове, изброени по-горе.
Ето защо е най-добре да се обърнете към специалисти, които могат да го проведат с високо качество.

Цената зависи от много фактори, поради което по-голямата част от seo агенциите на своите сайтове или определят минимална цена, или не я съобщават, докато не се свърже клиентът с тях. Защо се получава така? Има 4 основни критерия, които влияят за цената на одита:

 1. Сложността на проекта
  Колкото по-голям е сайтът, съответно толкова повече работа ще се извършва върху него. Очевидно има огромна разлика между преглед на сайт с няколко страници и интернет портал с хиляди страници;
 2. Предишен опит
  Друг важен фактор – дали е работено по оптимизацията на сайта преди? Ако даден сайт съществува отдавна, но не е оптимизиран по-рано, то броят на спешните задачи ще бъде по-голям от сайт, който е оптимизиран във времето;
 3. Дълбочина на изследването
  Самият клиент има право да избере нивото на изследване: повърхностно (проверка на най-очевидните грешки) или пълно (проверка на всички възможни грешки);
 4. Опитът на специалистите
  Той оказва значително влияние върху цената;

Практиката да се поръчва онлайн става все по-популярна. За целта трябва само да се свържете с агенцията, да разберете цената на одита за вашия проект и да уговорите условията за сътрудничество. Въз основа на резултатите от работата, агенцията предоставя отчет за одита и прави препоръки за по-нататъшно популяризиране.

Услугата е подходяща за всеки бизнес или физическо лице, което иска да подобри видимостта на своя уебсайт на страниците с резултати от търсенето (SERP). Тя може да бъде използвана от тези, които тепърва започват и трябва да оптимизират своя уебсайт, както и от тези, които от известно време управляват уебсайт, но искат да повишат усилията си за SEO. Може да помогне да се идентифицират областите, в които е необходимо подобрение, и след това да се дадат препоръки как да се направят тези подобрения. Например може да определи дали има счупени връзки или дублирано съдържание и да предложи начини за отстраняването им. Освен това може да анализира ключовите думи, използвани в сайта, и да направи предложения за по-ефективно използване на ключовите думи. И накрая, той може да анализира текущото класиране на уебсайта в SERP и да даде съвети как да се повиши неговата видимост. В обобщение, услугата е подходяща за всеки, който иска да подобри присъствието на своя уебсайт онлайн.

Одитът и анализът са два много различни процеса, които могат да се използват за оценка на ефективността на даден бизнес, компания или организация. Той е независима оценка на точността и пълнотата на финансовите отчети, докато анализът е по-дълбоко вникване в данните, за да се открият тенденции, модели и взаимовръзки. Одитът има за цел да даде увереност, че финансовите отчети не съдържат съществени неточности, докато анализът дава представа за резултатите от дейността в ключови области като бизнес операции, рентабилност и растеж. Обикновено одитите включват по-строги процедури от анализите, но и двете са важни за осигуряване на точност и разбиране на цялостното представяне на бизнеса или организацията.

Представлява цялостен преглед на уебсайта на дадена организация, за да се идентифицират областите, които се нуждаят от подобрение. Той разглежда цялостното представяне и видимостта на уебсайта в резултатите от търсенето, като се фокусира както върху техническите елементи (като HTML тагове и URL адреси), така и върху въпроси, свързани със съдържанието (ключови думи, метаданни, копирайтинг). Може да помогне на организациите да разберат как се представя техният сайт в сравнение с конкурентите и да се уверят, че той е оптимизиран за търсачките. Чрез отстраняване на всички проблеми, установени по време на одита, компаниите могат да увеличат класирането си в резултатите от органичното търсене, което води до по-голям трафик и по-високи конверсии. Освен това редовните огледи са важни, за да се гарантира, че сайтовете остават конкурентоспособни, тъй като алгоритмите на търсачките се развиват с течение на времето.

Ключовите елементи включват анализ на цялостната структура на уебсайта, съдържанието и техническото му представяне. Това включва оценка на заглавията на страниците, метаописанията, URL адресите, вътрешните връзки, заглавията и други HTML елементи. Той изисква също така анализ на проучването на ключовите думи и техниките за оптимизация, за да се определи колко добре се представя уебсайтът в резултатите от органичното търсене. Анализът на обратните връзки, техниките на конкурентите и скоростта на страницата са важни компоненти. Освен това проследяването на аналитичните данни във времето, за да се разбере поведението на потребителите и да се измери успехът, може да помогне за идентифициране на областите за подобрение. Като оценяват всички тези фактори в рамките на прегледа, фирмите могат да вземат обосновани решения, които ще подобрят онлайн присъствието им и ще увеличат видимостта им в резултатите от органичното търсене.

Може да отнеме от няколко часа до няколко дни, в зависимост от сложността на уеб сайта /онлайн магазин / и неговата архитектура. Най-общо казано, включва обхождане на страниците на сайта, за да се открият всички грешки или проблеми, които могат да попречат на доброто му представяне в класациите на търсачките. На този етап се извършва и цялостен анализ на вътрешни и външни фактори, като заглавия на страници, мета тагове, плътност на ключовите думи, обратни връзки и др. След този първоначален етап на обхождане и анализ ще бъде направено допълнително проучване на конкурентни уебсайтове, за да се определи какви стратегии използват те за постигане на по-високо класиране. След като всички тези елементи бъдат идентифицирани и анализирани, могат да бъдат направени препоръки за подобряване на  ефективността на уебсайта. Като цяло  одитът е съществена част от осигуряването на възможно най-добрия шанс за постигане на високи позиции в търсачките на вашия уебсайт.

Одитът на онлайн магазин е важна стъпка за всеки бизнес, който иска да подобри своето цифрово присъствие. Той оценява текущото представяне на уебсайта и дава представа за областите, които се нуждаят от подобрение, за да получат по-добро класиране в резултатите на търсачките. При него се проверяват всички аспекти на оптимизацията, включително техническите компоненти, качеството на съдържанието, потребителското изживяване и изграждането на връзки. Чрез редовното извършване на мониторинг, могат да се идентифицират възможностите за подобряване на своя уебсайт и да го направят по-видим за целевата си аудитория. Освен това те могат да научат какво работи добре и какво трябва да се подобри на техния уебсайт, за да получат по-добро класиране. Ефективният преглед ще помогне на фирмите да получат повече трафик и в крайна сметка да увеличат продажбите.

При извършването на одит има няколко инструмента и техники, които могат да се използват за оценка на ефективността на даден уебсайт. Те включват проучване на ключови думи, за да се определи кои ключови думи са най-подходящи за таргетиране и инструменти за анализ на съдържанието, за да се определят областите, в които съдържанието може да се подобри, като например дублиращо се съдържание или липса на вътрешни връзки. Други техники включват използването на инструменти за анализ за проследяване на поведението на потребителите и начина, по който те взаимодействат с уебсайта, както и инструменти за анализ на конкурентите, за да видите какви стратегии използват вашите конкуренти в своите кампании. Освен това е важно да се прегледат всички технически проблеми, които може да влияят на класирането ви, като например бавно зареждащи се страници или счупени връзки. Като използвате всички тези стратегии по време на прегледа, можете да гарантирате, че уебсайтът ви е оптимизиран за успех в страниците с резултати от търсенето.

Заяви одит на своя сайт сега!

Оценете ни

0 / 5

Your page rank: