• SEO оптимизация и Дигитален маркетинг
Време за четене: 2 минути

Разработчиците на WordPress пуснаха нова версия на популярната CMS WP 5.7 “Esperanza”, кръстена на американската джаз певица Esperanza Spaulding.
Сред основните нововъведения в тази версия са преходът с едно щракване от HTTP към HTTPS, актуализирана функционалност на блоковия редактор и възможността за извършване на повече промени без писане на код.

Преход от HTTP на HTTPS

WordPress 5.7 опростява процеса на мигриране на вашия сайт от HTTP към HTTPS. Сега това може да стане с едно щракване. URL адресите в базата данни на сайта ще се актуализират автоматично. Освен това разработчиците са добавили възможността да проверяватe състоянието на HTTPS в раздела „Site Health“.

По-лесен за използване редактор

Редакторът на блоковете получи следните подобрения:
* Персонализирате размера на шрифта на повече места – контролите за размер на шрифта вече са налични в блоковете “Списък” и “Код”. Вече не е необходимо да се придвижвате до друг екран, за да правите промени.
* Блокове за многократна употреба – вече са по-стабилни и по-лесни за използване. Сега те ще бъдат автоматично запазени със записа, след като щракнете върху бутона Refresh.
* Drag & drop – новата версия въвежда възможността за плъзгане на блокове и шаблони на блокове от панела с всички опции, налични за вмъкване в записа.

 

Повече задачи без добавяне на код

Собствениците на сайтове вече могат да правят следните промени, без да пишат персонализиран код:
* Подравняване по височина – лесно може да накарате блока да запълни целия прозорец на браузъра.
* Блок от бутони – можете да изберете вертикално или хоризонтално оформление за блока на бутоните и да зададете ширината на бутона на предварително определен процент.
* Блок от икони в социалните медии – сега можете лесно да преоразмерите тези икони.

 

Нови цветове по подразбиране

WordPress 5.7 получи нова цветова палитра по подразбиране, която е по-проста и по-последователна. Включва 7 основни цвята и 56 нюанса, които съответстват на нивото на контраст, препоръчано от WCAG 2.0 AA.

 

Нов Robots API

С новия API собствениците на сайтове на WordPress могат да добавят директиви за филтриране към мета роботи. Освен това API по подразбиране съдържа директивата max-image-preview: large. Това позволява на търсачките да показват по-големи визуализации на изображения, което помага на сайтовете да получат повече трафик от търсене.

 

Отложено зареждане на iframes

Друго нововъведение е по-лесната настройка за lazy load за iframe елементи. WordPress сега по подразбиране ще добави атрибут load = “lazy” към iframes, когато са зададени както ширина, така и височина.


Новата версия на WordPress вече е достъпна за всички собственици на сайтове, използващи тази CMS.

Ние вече обновихме, а вие?

Оценете ни

0 / 5

Your page rank:

Това може да ви хареса

Оставете коментар