Хакнати фейсбук профили с цел злоупотреба с финанси и лични данни

Съдържание

Днес на гости ни е Ивайло Сотиров, представител на Alpha Digital Agency, една от малкото дигитални агенции в Европа със сертифицирани кадри на няколко нива от Facebook Blueprint Certification.

Тяхната работа е свързана с управлението на рекламни акаунти в социалните мрежи (основно Facebook) и разбира се Google. Свързана е с доброто рекламно представяне основно на онлайн магазини, популяризиране на брандове и изготвяне на маркетингова стратегия на техните клиенти.

Ще засегнем една много популярна и същевременно доста неприятна тема, която с всеки изминал ден засяга все повече хора и бизнеси – хакване на фейсбук профил и използване на финансовите му ресурси, без дори да подозирате. А когато се усетите, че нещо не е наред, обикновено вече е късно.

Рекламните акаунти – истинската цел на хакерите

Разбира се работата с рекламни акаунти означава, че се работи и с бюджети и защитата на тези акаунти трябва да бъде на съответното ниво. Все по-често обаче получаваме запитвания за помощ относно хакнати профили във Facebook, което е сравнителен показател, че по време на пандемия и сериозен икономически застой, изглежда кибер сигурността е поставена на сериозен „обстрел“ от злонамерени хакерски атаки. Подобен тип услуга не е заложена в работния ни план, но се сблъскахме с няколко казуса. В повечето случаи на случаен принцип се търсят профили, които са по-слабо защитени, най-често свързани с мейл платформи отново със сравнително слаба защита.

Защо го правят?

В единия случай човекът, причинил зловредната намеса, придобива контрол върху профила Ви, сменя имейлите за кореспонденция и Вие повече нямате достъп до него. Целта е изнудване (да си платите за да ви върнат контрола върху хакнатия профил).

facebook-hack-account


В другия често срещан случай „хакерът“ прави един фейк профил, който много бързо и стремоглаво разпраща покани за приятелство на колкото се може повече хора. Когато приятелите му достигнат 1000+ започва същинската част. На всеки един от приятелите си този профил предлага да стане админ на определена страница, като му се пуска бланка за потвърждение наподобяваща на вид системно съобщение от Facebook. Тази бланка има за цел да Ви накара да потвърдите нещо, което може да няма нищо общо с написаното на поп-ъп-а.

fake-facebook-profila

Стигаме до там, че обикновения потребител потвърждава като не отдава голямо значение на написаното, от тук нататък Вие вече сте приели да сте админ и рекламодател на посочената по нагоре страница. Ако към профила Ви няма свързан Бизнес мениджър или рекламен акаунт, вие не сте интересен, съответно процедурата минава безболезнено за Вас. В случай обаче, че Вие имате рекламен акаунт във Facebook или профила Ви е свързан с Бизнес мениджър, започват проблемите, защото имате закачена карта или друг метод за плащане. След като сте приели всичко написано по горе, започва публикуването на реклами, които Вие като рекламодател плащате, а страницата задължително е направена НЕВИДИМА за Вас.

facebook izharcheno


Обикновено крайната цел е някой да рекламира за Ваша сметка, докато се усетите. В повечето случаи това трае от няколко дни до седмица, когато започнете да получавате нотификации за изразходвана сума. За този период ако активно рекламират за ваша сметка докато се усетите, може да загубите от няколко стотин до няколко хиляди, в зависимост от обема на работата извършена през периода. Интересното е, че рекламите водят към обаждане по телефон или Whatsup.

Заложените за изразходване суми обикновено не остават незабелязани за професионалист или човек, който е запознат със spend-a си на дневна, седмична или месечна база. Най-често жертва на този вид измама стават хора управляващи сами рекламните си акаунти, без особено големи познания за това.

facebook-sumi

Какво може да направите?

За начало е хубаво да потърсите специализирана помощ, защото в противен случай сте изгубили една добра сума. Най-важното нещо е да си блокирате пеймънт метода заложен във Facebook!

Стъпките след това са да се свържете с Facebook, да обясните какво е станало, като им се предоставят всички необходими данни за изразходвани суми, включително банкови извлечения, да докажете че въпросната страница, на която сте станали рекламодател без да знаете няма общо с Вашия бизнес и т.н.
При тези обстоятелства открадната от Вас сума се възстановява по банков път от Facebook или ако е по-малка Ви се предоставя под формата на купон за рекламиране.

Активирайте си двуфакторната защита

Двуфакторното удостоверяване е предназначено да добави втори слой за удостоверяване към процеса на влизане за по-добра сигурност на акаунта. В момента се използват два основни типа системи: системи, които изпращат кодове на потребителски устройства всеки път, когато процесът на влизане е стартиран, и системи, които използват генератори на кодове на потребителски устройства. Facebook поддържа и двете опции. Как да я активирате?

Освен това Facebook ще ви уведомява за опити за влизане от неоторизирани компютърни системи или телефони. При неуспешен опит потребителите получават възможност да променят паролата за своя акаунт веднага, за да защитят акаунта си допълнително.

Какво се случва, ако загубите телефона си? Все още имате възможност да влезете от компютър, който преди това е бил оторизиран. Можете също така да зададете кодове за възстановяване на Facebook за достъп до вашия акаунт, ако нямате достъп до телефона си или да използвате ключове за сигурност, които поддържат стандарта Universal 2nd Factor (U2F).

fb two fac ver

Заключение

Опитвайте се максимално с всички налични инструменти да поддържате профилите си защитени от зловредни намеси! Внимавайте какво потвърждавате, защото понякога под формата на scam се появяват прозорци за потвърждение на нещо, което може да Ви навреди значително! Когато имате подобен тип проблеми и не знаете какво правите потърсете специализирана помощ!

Оценете ни

0 / 5

Your page rank:

Подобни публикации

Станислав Пеев

Станислав Пеев

Над 10 години опит в SEO оптимизацията и много сертификати /Yoast, Google, Semrush, Netpeak, Serpstat, Woorank и т.н./.
Работя с най-популярните SEO софтуери.
Имам участия в конференции и собствени статии публикувани в престижни SEO издания.

Портфолио
Creative
Нани Хоум
Nani Home
Станимир Михов фитнес инструктор
Stanimir Mihov
СЕО Услуги
Други услуги