Защо PBN е толкова скъп и от какво зависи цената

Съдържание

Всеки, който някога се е занимавал с PBN (private blog network) или е търсил да купи, се е чудил “Защо е толкова скъп?”

За да разберем стойността му, трябва да разберем първо какво я съставлява.


За да настроите PBN, имате нужда от следните компоненти:

  • Домейн
  • Хостинг
  • Съдържание
  • CMS + тема и плъгини


Плюс работата на добри специалисти в следните области:

  • Избор на дроп домейн
  • Събиране на основната семантика
  • Изготвяне на технически спецификации за съдържанието
  • Писане на съдържание
  • Настройки на сайта
  • Конфигуриране на сигурност и SSL

1. Домейн

Ако се занимавате със SEO, със сигурност поне веднъж сте се опитали да си намерите качествен дроп домейн (дроп е домейн, на който регистрацията е изтекла и в момента не го притежава никой конкретно). Почти всеки втори колега споделя своите неуспехи с подобни покупки. 

Често има специалисти, които си мислят, че са намерили добър дроп домейн, правят си PBN и в крайна сметка осъзнават, че парите са хвърлени на вятъра. Закупуването само в името на покупката не е дало резултат. Не всичко зависи от домейна, но 70% от успеха в настройките на PBN идват от нормален и добър дроп домейн. 

pbn coast 1

Какво е нормален дроп домейн?

За съжаление тези, които са намерили отговора на този въпрос, няма да ви го дадат, защото този отговор им е струвал много пари за експерименти. И така стигаме до извода, че нормите за един домейн могат да бъдат избрани само от специалист, с богат опит зад гърба си. А такива хора струват скъпо, тъй като не са много.

2. Хостинг

Тук вече е малко по-лесно. Нуждаем се от нормален хостинг на разумни цени, защото разбираме, че PBN може да отнеме приличен дял от бюджета само за хостинг. Никога не използваме безплатен хостинг, тъй като това ще доведе само до проблеми в последствие (лоши съседи, вградена реклама, падащи услуги заради претоварване и т.н.).

„PBN хостингите са евтини“ – често го чуваме. Да, те са евтини, но имат много интересно свойство – шансът да се открие вашата PBN мрежа е огромен. Google веднага ще види т.нар. футпринт (следи, чрез които може да се засече оптимизатора / уеб администратора и да се разбере, че различни сайтове са свързани с неговите действия. Footprint е знак, чрез който можете да си сринете буквално PBN мрежата от сайтове).

Така стигаме до извода, че трябва да закупите отделен хостинг за всеки PBN с уникален IP адрес. Някои стигат до кранойсти, като за всеки свой сайт купуват хостинги от различни доставчици и никога не повтарят доставчик (ако мрежата се състои от малко сайтове).

Нормална мрежа + нормален домейн + нормален хостинг = печалба

3. Съдържание

За да може един PBN да придобие нужната ни тематичност, трябва да има качествено съдържание. !Важно – генерираното съдържание априори не може да бъде с високо качество, така че копирайтърите винаги пишат цялото съдържание за PBN-и. 

А за добро съдържание трябва да има добра техническа спецификация. Не е изненада, ако кажем, че само добър специалист ще напише качествена техническа спецификация. Разбира се, можете да тествате текстове написани от индийци или пакистанци, но често тази история завършва с неуспех.

Цената за нормален текст за копирайтинг е около 3$ – 5$ за 100 думи за английски език.

4. Настройка на сайта

Тук всичко е много ясно. Нуждаем се от специалист, който може да създаде висококачествен сайт и да премине през всички стъпки, които възникват на етапа на разработка. Той трябва да настрои защитите, тъй като за никого не е тайна, че мрежите почти постоянно и безмилостно се пробват да ги разбият и извадят от строя.

Можете да опитате да наемете такъв човек във вашия екип, по принцип има такива с опит, но цената за това е доста висока. Такива специалисти не работят за 5 лева на час.

5. Общи разходи

Ако говорим за PBN на конвейер, то ще имате нужда от проджект мениджър, който трябва да ръководи и контролира целия процес на настройка.

Нека разгледаме всичко в цифри. Взимаме за пример PBN на английски език.

namecheap domain

 

Стандартен PBN на английски език

Стандартния .com домейн струва средно 8 USD, но не забравяйте, че се използват и домейни .org и .net, където цената е по-висока (12 UDS). Добавете към него цената за търсенето му (приблизително ≈ 20$ – всичко зависи от броя на домейните). Получаваме 32 долара само в началния етап на търсене и избор на домейн.

Винаги плащаме за хостинга за клиентските проекти за поне една година напред, което средно е +15$ и повече.

Съдържанието на английски или друг чужд език, струва от 2$ за 100 думи. Това е цената на копирайтър, добавете редактор, който таксува поне 1$ на 100 думи. Общо 3$ за 100 думи.

В класическия PBN статиите са 4-5, всяка с по 450-500 думи, цената на съдържанието на бъдещия ни сателит става със 75$ отгоре (3$ х 5 страници с по 500 думи)

Настройка на PBN – средно цената на настройка на PBN е около 50$ и може също да варира в зависимост от броя на сайтовете, страниците и наличието на SSL, както и от опита на човека, който участва в тази настройка. Добавете и други дребни разходи – средно това са още 25%.

Да обобщим себестойността (32 + 15 + 75 + 50) * 1,25 = 215$ – това е действителната себестойност на 1 сайт сателит на английски език, като това е “програма минимум”. Ако се спрете на добър дроп домейн, цената може да скочи и до 1000$.

Заключение 

Въз основа на всичко до тук изброено става ясно защо добрият PBN не може да бъде евтин.

Струва ли си да ги използвате, ако има толкова много нюанси? Всичко зависи от нишата и задачите. За сложни ниши с висока конкуренция и затруднено получаване на линкове – определено ДА.

Ако все още имате въпрос „защо PBN е толкова скъп?“ – можете спокойно да попитате в коментарите. Ще се радваме да ви отговорим 🙂

Нека вашите PBN-и са Топ и винаги да са ви от полза!


П.С.
: Можете да направите PBN по-евтин с генерирано съдържание или съдържание от уеб архив, но както показва нашият опит, това не е дългосрочен актив и в крайна сметка такива PBN не “живеят” дълго. Винаги ефективността и резултатите са най-важни!

Оценете ни

0 / 5

Your page rank:

Подобни публикации

Тенденции в SEO през 2024

SEO тенденции 2024

SEO през 2024г. ще бъде в пресечната точка на иновациите и адаптивността. С изкуствения интелект (AI) и разширената реалност (AR), които трансформират онлайн взаимодействията, както

Станислав Пеев

Станислав Пеев

Над 10 години опит в SEO оптимизацията и много сертификати /Yoast, Google, Semrush, Netpeak, Serpstat, Woorank и т.н./.
Работя с най-популярните SEO софтуери.
Имам участия в конференции и собствени статии публикувани в престижни SEO издания.

Портфолио
Creative
Нани Хоум
Nani Home
Станимир Михов фитнес инструктор
Stanimir Mihov
СЕО Услуги
Други услуги