Как ще се отразят декемврийските Google helpful content update и Link Spam update

декемврийски google ъпдейти

Съдържание

 

Как двете скорошни актуализации на алгоритъма на Google – актуализацията “Полезно съдържание” и “Линк спам” се отразяват на резултатите от търсенето?

Както знаете, на 5 декември Google стартира актуализация на алгоритъма, насочена към безполезното съдържание. Без да чака пълното й въвеждане, на 14 декември търсачката стартира друга актуализация, насочена към борба със спама от линковете. Компанията е наясно, че този път актуализацията на помощното съдържание ще отнеме повече време от предвидените преди това две седмици.

Всички представители на инструменти за наблюдение на SERP се съгласиха, че въпреки че декемврийската актуализация на алгоритъма разклати класирането на Google, досега тя е засегнала само малък брой сайтове. А засегнатите ясно разбират какъв вид актуализация е довела до пропадане на позициите им.

RankRanger

Графиката на RankRanger с маркиране по актуализации много добре ни позволява да проследим увеличаването на волатилността в класирането след въвеждането на актуализациите на 5 и 14 декември.

rr 5 14 499c86b0

Анализаторите на RankRanger отбелязват, че актуализацията на полезното съдържание от декември 2022г. е била по-малко мащабна по отношение на въздействието върху класирането, в сравнение с предишната актуализация на HCS.

Графиката по-долу показва, че средната промяна в позициите през декември е по-ниска от тази през август:

pasted image 1 f778fdeb

При разглеждане на резултатите от топ 3, топ 5 и топ 10 обаче тази разлика е много забележима в топ 5 и значително видима в топ 3:

pasted image 2 1a8b0434

Ако разгледаме категории като “Здравеопазване”, “Финанси”, “Търговия на дребно” и “Пътувания”, се наблюдава сравнително равномерно вариране, с изключение на “Търговия на дребно” и “Финанси”: в тези категории то е по-силно изразено в топ 5 и топ 3 (съответно намаляване и увеличаване):

pasted image 3 d756b175

Декември 2022г. актуализацията на Link Spam, средно по позиции също изглежда по-слаба от предишната, проведена през юли 2021г:

pasted image 4 1e31c84a

Средните резултати за топ 3, топ 5 и топ 10 показват, че колебанията на декемврийската актуализация са по-малки в топ 5 и значително по-малки в топ 3:

pasted image 5 2389bdd6

Разбивката по ниши показва, че декемврийската актуализация на линк спама има по-равномерно въздействие върху сайтове с различна тематика в сравнение с предишната актуализация:

pasted image 6 eaba15cd

SEMRush

Графиката на SEMRush беше сравнително спокойна, с лек скок в зоната на висока волатилност на 20 декември:

sr 5 14 ab188e58

Ако се вгледате във всяка ниша или отрасъл ще видите, че някои категории са пострадали повече от други. Заслужава да се отбележи, че картината на мобилното търсене понякога е доста по-различна от тази на десктопа:

sr 1 e815fb3f sr 2 f0819826

Sistrix

Анализаторите на Sistrix отбелязват и слабото въздействие на двете актуализации през декември върху производството.

Жертвите на Link Spam не са много и са доста лесни за откриване, защото графиката на видимост на такива сайтове изглежда по следния начин

Или така:

sistrix 1 5a014ca7

Актуализацията срещу безполезно съдържание не оказа съществено влияние върху резултатите на Sistrix.

 

Заключение

Това все още не са окончателни данни. Пълното въздействие през декември 2022г. на  актуализация на полезното съдържание и актуализация на спам връзките може да се оцени напълно едва след като бъдат завършени.

Единствената добра новина е, че Google изглежда е обещал да не пуска нови актуализации до края на годината (но това не е сигурно).

Оценете ни

0 / 5

Your page rank:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Подобни публикации

Станислав Пеев

Станислав Пеев

Над 10 години опит в SEO оптимизацията и много сертификати /Yoast, Google, Semrush, Netpeak, Serpstat, Woorank и т.н./.
Работя с най-популярните SEO софтуери.
Имам участия в конференции и собствени статии публикувани в престижни SEO издания.

Портфолио
Creative
Нани Хоум
Nani Home
Станимир Михов фитнес инструктор
Stanimir Mihov
СЕО Услуги
Други услуги