• SEO оптимизация и Дигитален маркетинг

Много SEO експерти и собственици на сайтове смятат, че "експлозията на линкове" (линк бум или link exposion) е опасна за сайта и несъмнено ще доведе до санкции от търсачките. Всъщност това мнение е невярно. Трябва да се страхуваме не толкова от рязкото увеличаване на връзките, колкото от тяхната природа. Ако връзките са висококачествени и естествени, тогава такава експлозия определено ще бъде от полза за вашия сайт.

В тази статия ще разгледаме по-подробно въпроса за линк бума, а именно какво представлява, какви видове са и дали трябва да се страхувате от това явление в линковия профил на вашия сайт.

 

Какво е "референтен взрив" и какво се случва

Link Explosion (референтен взрив) е бързо увеличение на връзките за кратък период от време. Видовете са:

Естествен - например споделяте някои лични лайфстайли с аудиторията и се наблюдава голям брой връзки от потребителите.

Естествен референтен взрив

Изкуствен. Често обратните връзки се получават чрез масово регистриране в каталози и директории, публикуване на сайт-донори с ниско качество и т.н. Най-често такива връзки са с комерсиални анкъри и се поставят с цел бързо влизане в ТОП според ключовите заявки.

изкуствен линк взрив

Основни параметри за определяне на ефектите на линк взрива

За да разберете дали линк бумът ще навреди или е от полза за сайта, трябва да разгледате:

Вида на референтна експлозия - ако е естественото увеличение на връзките, това ще е от полза за вашия сайт.

Качеството на получените връзки - за това първо трябва да помислите. Ако на вашия сайт се появят нискокачествени връзки със спам анкъри, това е проблем. Ако това са връзки, които се появяват от първокласни медии, тогава определено няма от какво да се притеснявате, дори да има десетки хиляди на месец.

Положението след растеж - ако растежът продължи след линк бумът - това е много добре! Основното е редовно да следите ситуацията. Ако видите, че някои от връзките бързо „отпадат“, препоръчваме ви бързо да ги замените. Можете да използвате връзки за крауд-маркетинг, връзки от социални профили и директории.

Основната опасност възниква, когато референтната експлозия е A-образна. Тоест, когато голям брой връзки в един момент се появят на вашия сайт и след това също толкова бързо изчезнат. Това не е естествено и е вредно за вашия сайт.

параметри на линк бума

Естествени методи за изграждане на връзки в големи обеми

Кои методи за добив на връзки са безопасни за големи обеми:

Събмити - връзки от големи каталози и директории (например dir.bg, gbg.bg, Google My Business и др.), пуснати ръчно като се вземат предвид всички изисквания и препоръки, дори в големи обеми ще са от полза за сайта.

Крауд маркетинг - с правилния подход, ще получите някои от най-сигурните връзки. Важно е правилно да изберете сайтовете и да следвате общите правила за поддържане на авторски акаунти и писане на публикации.

Гост статии с аутрийч - ако успеете да напишете сто уникални, полезни статии и да ги публикувате в големи „дарители“ - това е просто чудесно!


Тези методи имат положителен ефект не само върху промотирането на уебсайтове в SEO, но и върху репутацията на компанията, разпознаваемостта на марката и нивото на доверие от страна на търсачките и целевата аудитория.

 

Заключение

Редовно следете линк профила си и обмислете качеството на получените линкове. Щом видите подозрителни връзки, пуснете ги за премахване към търсачките.

Ако искате да изградите голям брой връзки за кратък период от време - това може да се направи. Oсновното е да имате достатъчно бюджет за по-нататъшен растеж. Не забравяйте, че само с продължителен системен растеж, линк бумът може да донесе ползи.

добър линкбилдингВ същото време препоръчваме да използвате само доказани методи за изграждане на връзки и компетентно да ги комбинирате помежду си.

Оценете ни

0 / 5

Your page rank:

Това може да ви хареса