Как да си инсталирате ковид сертификата в телефона

ковид сертификат в телефона

Съдържание

Изискването за представяне на сертификат за ваксинация срещу Covid-19 при посещение на закрити публични места накара много хора да търсят вариант как да го носят със себе си. Имат го на хартия или в pdf формат, но не знаят как да го качат в телефона си.

 

Вариант 1 – добавяне в Apple Wallet и Google Pay

Електронните портфейли на iOS и Android дават възможност да бъде добавен сертификат. Това става след свалянето на самия документ от сайта на МЗ. При приключено попълване на всички реквизити и издаването му системата дава две възможности за свалянето му – в PDF или PKPASS. За да го добавите в портфейла, свалете втория формат. След това в Apple Wallet добавянето обикновено става директно с натискане на бутон “добави/add”. Принципът е същият, по който се добавят бордни карти при полет със самолет.

За потребителите на Android пътят може да е малко по-дълъг. В случай че не се получава, трябва да се свали приложението Pass2Pay. След инсталирането на Pass2Pay, трябва да влезете в страницата Covid Coridor, където да приемете общите условия. След което в Pass2Pay се добавя файлът на сертификата с разширение PKPASS, то го разпознава, сканира и изважда данните от него на екрана. В празните полета се попълва Covid Certificate, след което Google Pay вече го разпознава като карта и вади неговия QR код. Сертификатът ви е в електронния портфейл, като може да го ползвате и инсталирате по същия начин на смарт часовник.

 

 

Вариант 2 – Cardbox

Към момента това е най-разпространеното приложение за целта, което е създадено от български разработчици и позволява дигитализиране на карти за лоялност, отстъпки и други.

Качването на сертификата става директно чрез сканиране на QR кода от хартиения или електронен файл, свален от сайта на Министерство на здравеопазването. Големият плюс при него е, че съхранява и сертификат за преболедуване и резултати от тест.

 

Вариант 3 – като pdf в телефона

Това е най-лесният възможен начин, но пък след това той отнема най-много време всеки път като ви го искат, да стигнете до сертификата, за да го покажете.

Има опция да си го качите в pdf на някой клауд (google drive, pcloud, dropbox и др.) и при поискване да го отваряте. Минусът тук е, че ще трябва постоянно да имате интернет връзка.

 

Как да сканирате сертификат

Ако сте собственик на заведение или място, достъпът до което изисква сертификат, то проверката му става с CovidCheckbg, което е създадено от “Информационно обслужване”. Приложението дава възможност за валидиране на сертификат за ваксинация чрез сканиране на QR кода; сертификат за преболедуване, както и за сертификат за отрицателен резултат от NAAT или RAT изследване. В него обаче не може да се съхраняват тези документи.

Оценете ни

0 / 5

Your page rank:

Подобни публикации

Станислав Пеев

Станислав Пеев

Над 10 години опит в SEO оптимизацията и много сертификати /Yoast, Google, Semrush, Netpeak, Serpstat, Woorank и т.н./.
Работя с най-популярните SEO софтуери.
Имам участия в конференции и собствени статии публикувани в престижни SEO издания.

Портфолио
Creative
Нани Хоум
Nani Home
Станимир Михов фитнес инструктор
Stanimir Mihov
СЕО Услуги
Други услуги